Chłodnictwo

W naszej ofercie znajdziesz także nowoczesne rozwiązania z zakresu chłodnictwa w postaci komór chłodniczych. Bez tego typu urządzeń ciężko wyobrazić sobie funkcjonowanie branży spożywczej czy farmaceutycznej. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami.

chłodnictwo

Co to jest komora chłodnicza?

Komora chłodnicza to specjalistyczne pomieszczenie przeznaczone do przechowywania żywności i innych produktów o konkretnych wymaganiach temperaturowych. Jest to rozwiązanie, dzięki któremu możliwe jest magazynowanie zarówno świeżych produktów żywnościowych, jak i mrożonych. Komora chłodnicza pozwala zatem na przedłużenie wysokiej jakości produktów, takich jak mięso, jaja, nabiał, ryby, owoce, warzywa, napoje, leki, a nawet kosmetyki. Budowa komory chłodniczej opiera się na zasadzie izolacji cieplnej. Do stworzenia konstrukcji wykorzystywane są pionowe i poziome przegrody z płyt warstwowych, opatrzonych odpowiednim atestem. Jako materiał izolacyjny najczęściej wykorzystuje się styropian bądź piankę poliuretanową. Żeby komora chłodnicza mogła spełniać swoją funkcję, wyposażona jest w agregat odpowiedzialny za utrzymanie odpowiedniej temperatury w jej wnętrzu.

Gdzie stosuje się komory chłodnicze?

Komory chłodnicze najczęściej stosowane są w branży spożywczej. Ich funkcjonalność wykorzystuje się w magazynach, hurtowniach, supermarketach, hotelach czy restauracjach. Oprócz przechowywania żywności, komory chłodnicze sprawdzają się także w przemyśle farmaceutycznym i w laboratoriach. Odpowiednio zaprojektowana i dobrze wykonana komora chłodnicza zapewnia zachowanie pożądanej temperatury oraz odpowiedniego poziomu wilgotności.